11.6 C
Gaziantep
29 Mart 2024, Cuma
AnasayfaGenelgoogleda aramada altın kurallar

googleda aramada altın kurallar

- Reklam -

Google bu ipuçları sayesinde daha çok işe yarayacak.

Google telefon defteriniz olabilir. Arama kutusuna kişinin adını, şehrini ve oturduğu semti yazın, Google size telefon ve adres listesini çıkarsın. Bu özellik, iş telefonları içinde geçerli. Bonus: Google tam tersi bir dizin olarak çalışabilir; elinizde sadece telefon numarası varsa, numarayı yazın, sonuçlarda göreceksiniz.

Google hesap makineniz olabilir. Arama kutusuna bir matematik problemi yazın, bırakın Google sizin için hesaplasın. Eşitlikleri yazı halinde yazabilir (iki artı iki, on iki bölü üç), sayıları ve sembolleri kullanabilir (2+2, 12/3) veya her ikisinin kombinasyonunu yazabilirsiniz. ( on milyon* pi, 6’nın % 15’i)

Uzun olsa daha iyi, ama kısa da olur. Google bir veya iki kelimeye kadar yapılan aramalarda bile yüksek kaliteli sonuç çıkarmak üzere tasarlanmıştır. Fakat aralara bir iki sözcük serpiştirmek, daha iyi sonuç elde etmenizi sağlayacaktır. Örneğin: Üniversitelere giriş hakkında bilgi elde etmek istiyorsanız, üniversitenin isminin ardından kabul yazın, daha iyi sonuç elde edersiniz.

Kesin sonuç istiyorsanız tırnak işaretlerini kullanın. Kutuya “arama bitti” yazdığınızda, Google size rock grubu Survivor’ın şarkısını çıkaracaktır. Fakat tırnak işaretlerini kaldırırsanız, aradığınızla daha az alakalı sonuçlara ulaşmanız mümkün. Sebebi şu: Aradıklarınıza tırnak işareti eklenince, Google yazdığınız sözcüğün aynısını bulmasını istediğinizi anlıyor. Bu tırnak işaretleri sayesinde, şarkı isimleri, insanların isimleri ya da “olmak ya da olmamak” gibi klasikleşmiş sözleri bulmanız kolaylaşıyor.

Google sözlüğünüz olabilir. Aradığınız İngilizce sözcüğün başına define (tanımla) yazın, Google size kısa tanımını çıkarsın.

Büyük harfin önemi yok. Kendinize zaman ayırın, ellerinizi yormayın: Boşu boşuna shift tuşuna basmayın. 2. Kraliçe Elizabeth’i aramakla 2. kraliçe elizabeth’i aramanın bir farkı yok. Sözcüklerinizi ister büyük harfle, ister küçük harfle yazın, Google ikisine de aynı cevabı verir. Gerçi Kraliçe büyük yazılsın ister ya… Bonus: Google, arama sözcüklerinde tırnak işaretsiz kullanılan ve, dır, dir, veya gibi sözcükleri dikkate almaz. Bu sözcükleri eklemeniz arama sonuçlarını etkilemez ya da değiştirmez, yani onları kullanmasanız da olur.

Çoğul kelimeleri boş verin. Google otomatik olarak bir kelimeyi köklerine ve eklerine kadar inceler, o yüzden de ayrı ayrı arama yapmanıza gerek kalmaz. Mesela; dans, dansçı, dansçılar. Bu sözcüklerden birini yazmanız yeterli, Google gerisini halleder, bütün sonuçları tek bir listede verir.

Resim bulun. Paris Hilton’un mu, yoksa Paris Hilton Hotel’in resmini mi arıyorsunuz? Arama kutusunun üzerindeki Grafikler bağlantısını tıklayın, aramanızı girin. Google size, veritabanında bulunan bir milyar grafikten, aradığınıza en uygun olanlarını çıkarsın Bonus: Grafik arama sayesinde normal arama sonuçlarında bulamayacağınız web sitelerine ulaşabilirsiniz.

Haritalar, karayolları ve uydu görüntüleri, hepsi bir tık uzağınızda.Gideceğiniz yere giden en hızlı yolu bulmanın yolu, arama kutusuna şehrin ya da kasabanın ismini (ya da sadece posta kodunu) girmektir. Örneğin; Washington yazın, Google size direkt olarak harita ve yol hizmeti maps.google.com’a göndersin. Ayrıca Yahoo ya da MapQuest’i de seçebilirsiniz. Böylece kıyaslamanız kolay olur, ikinci bir fikir edinmiş olursunuz. Google Haritaları’nda, ister standart izleme ister fareye tıklayarak ileri geri zum yapmanızı sağlayan uydudan görüntülemeyi seçin. Büyük işyerlerinin listesi de vardır.

Bugün nereye gitmek istiyorsunuz? Ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin ismini biliyorsanız, ismi Google arama kutusuna yazın, enter’a basın ve Google sizi anında siteye yönlendirsin

Dünyadaki kütüphanelere göz atın. Print.google.com’a bir konu yazın. Google’ın tarayıp, veritabanına dizinlediği gerçek kitaplar hakkına bilgilere ulaşın. Telif hakkı satın alınmamış olan eserlere göz atabilir veya eserlerin tamamını okuyabilirsiniz; diğerleri için yalnızca birkaç sayfa okuyabilir, beğendiğiniz takdirde satın alabilirsiniz.

Canınız istediğinizde GOOGLE’u arayın. Telefon numaralarını, yol tariflerini, sinema saatlerini, borsa haberleri ve fazlasını cep telefonunuza getiriyoruz. Aramanızı (Amerika telefonlarından) 46645 nolu numaraya mesaj çekin ve arama motoru anında geri mesaj atsın. (Türkiye’den wap ile 466453’e gidip, harf yerine, harfe karşılık gelen rakamları yazacaksınız. Boşluk 0, tırnak işareti 1’dir)

Kendimi Şanslı Hissediyorum. Bir arama terimi girin. Google ana sayfasında bu butona basın, uzun uzun sonuç listeleri görmek yerine, Google sizi anında aradığınıza en çok uyan web sayfasına yönlendirsin.

Google haber spikeriniz olabilir. Google Haberler’e, ister arama kutusunun üzerindeki “Haberler” bağlantısıyla, ister news.google.com’dan ulaşabilirsiniz. Ve bir dakikada politika, ticaret, teknoloji, eğlence, sağlık, spor ve daha fazlasını öğrenin. Google haberler arama kutusuna ilgilendiğiniz konuyu yazın, 4500 küsur küresel haber kaynağından en yeni haberlere ulaşın. Bonus: Haberle ilgili ayrıntılı bilgi için, google.com/alerts’e üye olun. En güncel haberler ve web bağlantılarının uyarıları e-postanıza gelsin.

Google hava durumu sunucunuz olabilir. Hava durumu yazıp, ardından posta kodunuzu ya da şehrinizi yazın. Google size o anki hava durumu ile ilk dört günün tahmini hava şartlarını versin.

Araştırmacı olun. Google en popüler ve yeni sonuçları listenin en başında verir. Birinci ya da ikinci sayfadan sonraki sonuçlara bakın, araştırma projeniz için gerekli eski, unutulmuş sayfaları bulun. Ayrıca Google’ın ağı tarayıp indirirken topladığı web sitelerinin “gizli” versiyonlarını bulun. Bu sayfalar arama sonuç sayfasının sonunda, mavi bir bağlantıyla verilir. Gizli versiyonu, sayfanın eski olanıdır. Sayfanın şimdiki versiyonu değişmiş olsa bile, genelde aradıklarınızı içerir. Örneğin; orijinal hikâyeyi şu an sitesinden kaldırmış bir haber sitesi. Bonus: Gizli versiyonda aramanız, hangi sayfada olursa olsun koyu harflerle gösterilir. Uzun belgeleri birbirine eklemeniz gerektiğinde, bu çok yararlı bir uygulamadır.

Âlim olun. Google Akademi sayesinde ciddi araştırmalar yapabilir, binlerce bilimsel ve akademik belgeye ulaşabilirsiniz. Scholar.google.com adresinde arama kutusuna aramanızı girin, basılı kaynaklardaki makalelere ve belgelere ulaşın.

Sihirli ~. Klavyenizde yer alan “~” dalgalı şekli Google aramalarını kolaylaştırır. Arada hiç boşluk bırakmadan, yazdığınız kelimenin önüne koyun, böylece Google hem kelimeyi hem de eşanlamlarını bulur. Örneğin: ~oto yazdığınızda, karşınıza arabalar, kamyonlar ve otomobillerle ilgili sayfalar çıkacaktır.

Her sayfada daha fazla sonuç görüntüleyin. Arama kutusunun sağ tarafındaki “tercihler” bağlantısı, Google aramalarının ayarını yapma imkânı sunuyor, buna bir sayfada kaç tane sonuç görüntüleneceği de dahil. Sayfada gördüğünüz standart 10, 20, 30 sayıları dışında daha yüksek sayılar seçerek, tek sayfayla daha çok sonuca ulaşın.

Diğer dillere tercüme edin. Ana sayfada arama kutusunun sağ tarafında da bulunan “Dil Araçları” bağlantısı, Google’ın otomatik çeviri hizmeti ile diğer dillerde yapılan yayınları harekete geçirir. Bu sayfada, istediğiniz metni, sayısızca dile çevirebilirsiniz. (İngilizceden İspanyolcaya, Fransızcadan Almancaya, Çinceden İngilizceye…) Veya dilediğiniz bir web sayfasının tamamını, yalnızca adresini girerek çevirin.

Anında borsadan haber alın. Arama kutusuna borsacılık sembollerinden birini girin, anında New York Stock Exchange, American Stock Exchange ya da NASDAQ’ta listelenen kamu şirketlerinden istediğiniz hisse senedine ya da çizelgesine ulaşın.

PG dereceli sonuçlara ulaşın. Seks eğitimi gibi ciddi bir konu üzerine yapılan bir aramada, hoş karşılanmayacak sonuçlarla karşılaşmamak için, Google, sonuçların daha oturaklı ve seviyeli olması için opsiyonel GüvenliArama filtresi sunmaktadır. Arama kutusunun yanındaki “tercihler” bağlantısına basıp, GüvenliArama ayarlarını yapın (“sıkı”, “orta” veya “filtre yok” seçeneklerini seçin).

Google’a dikkatle bakın. Arama kutusunun üzerindeki “more>” bağlantısına tıklayıp, Google’ın ek özelliklerine, ürünlerine ve de daha etkili arama yapmak için ipuçlarına ulaşın. Google’ın arama rehberi sitesi google.com/help/cheatsheet.html.’ye bir göz atın. Bonus: Google laboratuarlarında gelecekte yapılacak Google yeniliklerine bakın. (TV araması, kişisel arama, gerçek zamanlı taksi durakları ve daha fazlası). Google arama kutusuna “Google labs” yazmanız yeterli.

- Reklam -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON YAZILAR

- Reklam -