11.6 C
Gaziantep
13 Ekim 2024, Pazar
AnasayfaFotoğrafçılıkFotoğraf Makinalarında Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Fotoğraf Makinalarında Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

- Reklam -

Öncelikle shutter sayısı nedir? ile başlayalım, shutter sayısı deklanşöre basıldığında çekilen fotoğraf, buna bağlı olarak da deklanşör sayısı veya perdenin hareket sayısıdır, bu ise kısaca, fotoğraf makinasının en hassas ve de belirli yıpranma ömrü olan mekanik kısmıdır. Perde ömrü için, fotoğraf makinası üretici firmalarının  verdiği rakamlar (Ortalama örnek. 100.000-200.000 gibi) bu sayı kullanım şeklimize bağlı olarak eksilebilir de dikkatli ve özenli kullanırsak 300.000-500.000 sayılarını görebilirde. Çoğu makine üreticisi, bu kritik sayıyı makinanın deklanşöre basılma sayısını sayarak, bilgi halinde fotoğraf dosyalarına işler. Bu bilgi fotoğraf içinde EXIF verileri olarak saklanır, bizde basit yazılımlarla bu verileri okuyarak shutter sayısı hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Özellikle ikinci el fotoğraf makinası alımlarında shutter sayısı önemlidir. İkinci el satıcı ne diyorsa inanmak zorunda kalıyoruz veya makinayı yüzeysel olarak bir bilene gösteriyoruz.  Aslında Shutter sayısı makinanın ne kadar kullanıldığı hakın da kesin fikir verebilir, satanın sözüne güvenmek yerine bilgisayarımıza yükleyeceğimiz basit bir programla bunu kontrol etmeniz mümkün.

Shutter

Shutter Sayısı Nasıl Öğrenilir?

  1. Bunun en basit ve kısa yolu myshuttercount.com internet sitesine girerek “dosya seç” butonu ile en son çektiğimiz fotoğrafı yükleyip, daha sonra “upload file” butonuna basarak sitenin bize vereceği sonucu beklemek. Kısaca Shutter Count için merak ettiğimiz sonucu (shutter sayısını) bilgisayarımıza hiçbir program yüklemeden bu şekilde öğrenebiliyoruz.
  2. Bunun haricinde benimde tercih ettiğim ve gayet kullanışlı ve detaylı olan PhotoMe  programı ile de öğrenebiliriz. Programı ücretsiz olarak kendi linkinden indirebiliyoruz. Kurulum adımlarını izleyip, bilgisayarada kurulumu bitirdikten sonra programı çalıştırıp, Resmimizi programın üzerine ya sürükleyip bırakarak veya sol taraftaki “dosya aç” alanından ilgili fotoğraf dosyamızı seçip işlemimizi tamamlıyoruz.

2. yöntemi ağırlıklı olarak Nikon perde sayısını ve Pentax perde sayısını öğrenmek için kullanabiliriz.  

Diğer tanınmış markalarda ise şöyle;

Canon: Canon perde sayısı nı yine EXIF verileri arasında saklamaz, ücretsiz olan EOS info programı ile perde sayısını kolayca öğrenebiliriz.

Olympus : Olympus perde sayısını EXIF verileri arasında saklamaz, fakat bunu öğrenmenin biraz farklı yolu var. Makineyi açtıktan sonra bellek kartının kapağını açıp Play ve OK tuşlarına basarak, ayar tekerini de  yukarı, aşağı, sola ve sağa doğru sırayla basıp, arkasından deklanşöre tam olarak basalım. Son olarak ise ayar tekerini  yukarı doğru basıp işlemi bitirelim.

Sony : Sony perde sayısı nın kullanıcıları için öğrenmenin maalesef bilinen bir yolu yok, fakat diğer programları deneyebilirsiniz ama fazla bir garantisi de yok. Sony perde sayısı sadece makinanın ilk sahibi iseniz, her 10.000 de fotoğraf dosyalarının adlandırması için makinanız  başa döndüğünde, kaç kez sıfırlandığına bakarak kesin olmasa da yakın bir tahminde bulunabilirsiniz.

MyShutterCount veya CameraShutterCount adresinden shutter(Perde) sayısı yani çektiğiniz fotoğraf sayısını öğrenebilirsiniz. Siteyi açtıktan sonra “Dosya Seç” tıklayarak son çektiğiniz fotoğrafı ham haliyle (PhotoShop düzenleme ve yeniden boyutlandırma yapmadan) yükleyip, dosyanın uzunluğuna bağlı olarak biraz bekledikten sonra program size perde sayınızı gösterecektir.

Photo ME

Aşağıdaki resimde kırmızı ile çevrilmiş olan “Manufacturer notes” sekmesine tıklayıp, Sol taraftaki “shutter count” alanından shutter sayımızı görüp, ayrıca PhotoMe üzerinden detaylı exif bilgilerimize rahatlıkla erişip fotoğraflarımızı da kolaylıkla analiz edebiliriz.

- Reklam -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON YAZILAR

- Reklam -